Πως να επιλέξετε καρέκλα γραφείου

H καρέκλα γραφείου, είναι ένα είδος καρέκλας που έχει σχεδιαστεί για χρήση καθίσματος σε ένα γραφείο ή σε ένα θρανίο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η εργασία γραφείου και κατ’ επέκταση η έντονη καθιστική ζωή μπορεί να επιβαρύνει την υγεία μας, καθώς ενοχοποιείται για τα μυοσκελετικά προβλήματα, την παχυσαρκία, και διάφορες άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Βέβαια, δεν δουλεύουμε όλοι σε γραφείο, ωστόσο, ενδέχεται οι περισσότεροι από εμάς στο σπίτι να καθόμαστε στον υπολογιστή αρκετές ώρες. Για να βοηθήσουμε το σώμα μας – και όχι μόνο- πρέπει τουλάχιστον να φροντίσουμε το κάθισμα μας να είναι εργονομικό.

Μπορεί αρχικά το design να είναι αυτό που μας οδηγεί στην αγορά καρέκλας γραφείου αλλά η ποιότητα και η άνεση θα πρέπει να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στην επιλογή της. Επηρεάζει την υγεία και την παραγωγικότητα μας, καθιστώντας την αγορά του κατάλληλου καθίσματος πιο κρίσιμη και σοβαρή, και από εκείνη του γραφείου.

Ιστορική αναδρομή

Οι καρέκλες γραφείου αναπτύχθηκαν περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας από τους καινοτόμους ερευνητές που έχουν σχέση με την δημιουργία της σύγχρονης καρέκλας γραφείου ήταν ο Κάρολος Δαρβίνος, ο οποίος για την προσωπική του ευκολία έθεσε τροχούς  στην καρέκλα του με σκοπό να μετακινείται πιο γρήγορα κατά την διάρκεια μιας μελέτης του.

Την ίδια χρονική περίοδο οι επιχειρήσεις επεκτείνονταν και το προσωπικό δεν περιοριζόταν πια στα οικογενειακά πρόσωπα. Παράλληλα η εργασία γραφείου έγινε πιο δημοφιλής καθώς συμβάδιζε με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και έτσι τέθηκε ντε φάκτο η ανάγκη για περισσότερο και ποιοτικότερο εξοπλισμό. Η πρώτη επίσημη απόπειρα δημιουργίας καρέκλας γραφείου έγινε από τον Αμερικανό εφευρέτης Thomas E. Warren (1808), η οποία και παρουσιάστηκε το 1851 σε έκθεση στο Λονδίνο.

Η καρέκλα γραφείου τoυ Φρόιντ
Η καρέκλα γραφείου του Φρόιντ

 

Σκοπός της καρέκλας γραφείου ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων, να είναι άνετα καθισμένοι για όσο διαρκεί η εργασίας τους, να ελαχιστοποιούν τον χρόνο που θα ξόδευαν για να μετακινηθούν εντός του χώρου αλλά και να αποφεύγετε  η σπατάλη ενέργειας εφόσον οι υπάλληλοι έπρεπε να μετακινηθούν ή να σταθούν όρθιοι.

Μετά από έρευνες για πάνω από 100 χρόνια φτάνουμε στο ερώτημα τι κάνει μια καρέκλα καλή και ποια είναι τα συμπεράσματα των ερευνών;

Εάν δεν κάνετε δουλειά γραφείου ίσως αναρωτιέστε γιατί τόσος λόγος και μελέτη για ένα κάθισμα. Ίσως να αναρωτιέστε τι διαφορά κάνει-όλες καρέκλες είναι. Δεν ισχύει αυτό, καταρχήν οι άνθρωποι που εργάζονται καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς της οσφυϊκής χώρας και μάλιστα αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Επιπλέον, οι πόνοι στην πλάτη είναι αρκετοί για να δυσκολέψουν την απόδοση κατά την διάρκεια της απασχόλησης τους. Άλλωστε, όλο το εργασιακό πλαίσιο έχει επηρεαστεί από την χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και απαιτεί κυρίως καθιστική εργασία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο ερευνητής  Herman Miller ο οποίος εξέτασε 40 εργαζομένους σε γραφεία για σύνολο 160 ωρών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι υπάλληλοι δαπανούν  το 93 τοις εκατό του χρόνου εργασίας  στην καρέκλα.  Όπως όλα δείχνουν είναι σημαντικό για την σωματική μας υγεία να χρησιμοποιούμε μια καρέκλα γραφείου που είναι εργονομική και στηρίζει το κάτω μέρος της πλάτης αλλά ταυτόχρονα προωθεί την καλή στάση του σώματος.

Πως επιλέγω καρέκλα γραφείου;

Σε αυτό το σημείο τίθεται το θέμα ποιος τύπος εργονομικής καρέκλας γραφείου είναι ο καλύτερος; Φυσικά υπάρχουν πολλοί τύποι εργονομικών καρεκλών που διατίθενται για χρήση σε γραφειακές εργασίες οι οποίες διαφέρουν σε μερικές λεπτομέρειες και αυτές πρέπει να αναζητήσουμε. Όπως αναφέραμε όσοι εργάζονται σε ένα γραφείο, δαπανούν πολύ χρόνο καθιστοί και αυτή η θέση προσθέτει πίεση στην σπονδυλική στήλη. Ως εκ τούτου, για να αποφευχθούν τα προβλήματα στην πλάτη, είναι σημαντικό να έχουμε μια εργονομική και ποιοτική καρέκλα γραφείου η οποία στηρίζει όλο το σώμα. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από  τις προσωπικές ανάγκες του καθενός γιατί δυστυχώς ούτε η ανατομία αλλά ούτε και η εργονομία εστιάζει στο άτομο αλλά στο σύνολο, και οι κατασκευές όπως είναι λογικό γίνονται σύμφωνα με τον μέσο άνθρωπο.

Δες και την υπόλοιπη συλλογή από καρέκλες γραφείου

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν την ιδανική καρέκλα γραφείου καθώς και οι λεπτομέρειες που πρέπει να αξιολογεί κάποιος πριν αγοράσει την δική του αναλύονται παρακάτω:

Το ύψος του καθίσματος

Το ύψος του καθίσματος θα πρέπει να συνάδει με το συνολικό ύψος του γραφείου καθώς και να προσαρμόζεται εύκολα και λειτουργικά σύμφωνα με τις ανάγκες μας.  Αυτό πετυχαίνεται με την τοποθέτηση μηχανισμού ρύθμισης. Ένας μοχλός δηλαδή που θα μας βοηθηθεί στην πράξη να αυξομειώνουμε το ύψος. Σύνηθες το ύψος του καθίσματος (σέλας) θα πρέπει να είναι τόσο όσο τα πόδια μας να ακουμπούν στο πάτωμα. Διατηρήστε το ιδανικό ύψος για εσάς καθώς σε περίπτωση που το κάθισμα είναι σε ψηλή θέση τότε οι μύες κάτω από τους μηρούς τείνουν να  πιέζονται έντονα πάνω από το βάρος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κυκλοφορία του αίματος σε εκείνα τα σημεία. Σε περίπτωση που συμβαίνει το αντίθετο και είναι σε χαμηλό ύψος, η θέση των ποδιών μας αντανακλαστικά εκτείνονται πιο μπροστά από το κάθισμα, αποτέλεσμα αυτού είναι το κέντρο βάρους να μετατοπίζεται και με τη σειρά του ο κορμός να γέρνει  προς τα εμπρός και μακριά από την επιφάνεια στήριξης της πλάτης.

Πλάτος και βάθος Καθίσματος

Το κάθισμα της καρέκλας θα πρέπει να διαθέτει αρκετό πλάτος αλλά και βάθος έτσι ώστε να είναι ικανό να υποστηρίξει κάθε χρήστη με άνεση. Βασικό ρόλο επίσης παίζει η ύπαρξη μηχανισμού ρύθμισης για κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Στήριξη της οσφυϊκής χώρας

Η υποστήριξη της πλάτης σε μια εργονομική καρέκλα είναι πολύ σημαντική. Η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης έχει μια εσωτερική καμπύλη, και όταν καθόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς υποστήριξη, έχουμε την τάση να καμπουριάζουμε. Η έλλειψη στήριξης κατά κάποιο τρόπο ισοπεδώνει την φυσική καμπύλη αλλά και τα στελέχη των δομών στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Μια εργονομική καρέκλα θα πρέπει να έχει μηχανισμούς ρύθμισης οσφυϊκής χώρας τόσο στο ύψος όσο και στο βάθος για να μην κινδυνεύει ο χρήστης  αλλά και να εφαρμόζει σωστά το σώμα του στην πλάτη της καρέκλας.

Η πλάτη του καθίσματος

Βασικό χαρακτηριστικό μιας καρέκλας επίσης είναι η πλάτη του καθίσματος, για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης ύψους και γωνίας με σκοπό και πάλι την σωστή στήριξη και θέση, καθώς και την προστασία της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης.  Αν η καρέκλα γραφείου έχει την έδρα και την πλάτη  σε ένα ενιαίο κομμάτι, τότε η πλάτη θα πρέπει να παρέχει την δυνατότητα να ρυθμίζεται σε εμπρός και πίσω γωνίες. Απαραίτητος μηχανισμός ακόμα, είναι αυτός του κλειδώματος έτσι ώστε να βολεύεται ο χρήστης και να καθορίζεται η αναγκαία γωνία. Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να ρυθμίζεται ως προς το ύψος και την κλίση  έτσι ώστε να μην πιέζονται τα πόδια και να αποφεύγεται η κλίση προς το έδαφος μπροστά.

Το υλικό του καθίσματος

Το ύφασμα της επένδυσης να συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά. Ιδανικά πρέπει να απορροφά την θερμοκρασία του σώματος και την υγρασία. Το κάθισμα καθώς και η πλάτη θα πρέπει να περιέχουν αρκετό υλικό γεμίσματος  με αφρώδη στοιχεία έτσι ώστε να προσφέρει άνεση  στην πολύωρη χρονική περίοδο καθίσματος. Προτιμότερο θα ήταν να χρησιμοποιηθεί ύφασμα που αναπνέει, να είναι αδιάβροχο, αλλά και να έχει αντιολισθητική επιφάνεια για να μην γλιστρούν οι χρήστες. Δέρμα, δερματίνη, τεχνόδερμα ή ύφασμα είναι οι πιο συνηθισμένες κατασκευαστικές επιλογές. Βασικό επίσης είναι το χρησιμοποιούμενο αφρολέξ να έχει την κατάλληλη πυκνότητα, αλλά και όγκο για να βοηθά την σωστή κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα το κάθισμα θα πρέπει να  είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να διαθέτει τις κατάλληλες καμπύλες στην έδρα του, και  το γέμισμα της ταπετσαρίας να είναι ιδανικά γεμάτο, Αν τα παραπάνω γίνονται πράξη τότε εξασφαλίζεται ομοιόμορφη κατανομή βάρους και τα σημεία επαφής του σώματος  δεν δέχονται αισθητή πίεση στους γλουτούς.

Μπράτσα

Τα μπράτσα της καρέκλας γραφείου θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενα και να επιτρέπουν στα χέρια του χρήστη να ξεκουράζονται αλλά και να αφήνουν τους ώμους να χαλαρώσουν. Επιπλέον οι αγκώνες και τα κάτω μέρη των χέρια θα πρέπει να ακουμπούν ελαφρά σε αυτό το ύψος έτσι ώστε να μην ενοχλείται η κίνηση μας.

Ο στροφέας

Οποιοδήποτε συμβατικό στυλ ή εργονομική καρέκλα θα πρέπει να περιστρέφεται με ευκολία και έτσι ο χρήστης να μπορεί να φτάσει σε διαφορετικές περιοχές του γραφείου χωρίς τέντωμα και πολλές κινήσεις.

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του έτσι ώστε να αποκτήσει την ιδανική καρέκλα που του προσφέρει άνεση και ξεκούραση. Η ιδανική επιλογή  πρέπει να διαθέτει μηχανισμούς ανάκλησης, προσαρμογή μπράτσων και ύψους, χρώμα αρεστό στον χρήστη χωρίς  αυτό να αλλοιώνεται με τον χρόνο καθώς και να διαθέτει προδιαγραφές αντοχής. Τα μηχανικά μέρη της καρέκλας πρέπει να λειτουργούν σωστά και να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ακόμα καλύτερα εάν μας προσφερθεί εγγύηση. Σε περίπτωση που οι καρέκλες προορίζονται για επιχείρηση και χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα, καλό θα ήταν να ληφθούν υπόψη τα γούστα και οι απαιτήσεις των εργαζόμενων χωρίς  όμως αυτό να στερεί την ομοιομορφία στο συνολικό περιβάλλον.

Τέλος, μην ενθουσιάζεστε μόνο από το design και τον σχεδιασμό που έχει μία καρέκλα γραφείου, καλύτερα σας παρασύρουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρά η εμφάνιση της. Το Ινστιτούτο Υγείας προτείνει εργονομικές και ανατομικές καρέκλες οι οποίες έχουν όλες τις λειτουργίες για την υποστήριξη του σώματος μας. Κάντε μια σωστή επένδυση τόσο για την υγεία σας όσο και για την παραγωγικότητα σας, με προσφορές που θα βρεις στο esmarket.gr