Πως να επιλέξετε τα κατάλληλα έπιπλα για το καθιστικό σας

Ιδέες και λύσεις για το σπίτι με συμβουλές για να επιλέξετε τα κατάλληλα έπιπλα για το καθιστικό σας.

Διθέσιος ή τριθέσιος καναπές; Μήπως θα ήταν καλύτερα ένα γωνιακός καναπές ή μερικές πολυθρόνες; Αυτά είναι τα ερωτήματα που έχουμε όλοι όταν πρόκειται να διαλέξουμε έπιπλα για το καθιστικό.

Μην ξεχνάτε ότι τα έπιπλα μπορεί να ομορφύνουν ή να καταστρέψουν το καθιστικό σας, ανάλογα με τις επιλογές σας. Όσο, λοιπόν, και αν δυσκολεύεστε για την τελική απόφαση, ρίξτε μια ματιά παρακάτω και βρείτε όλες τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

1. Διαστάσεις του χώρου

Πριν αποφασίσετε για τα έπιπλα του καθιστικού καλό θα είναι να μετρήσετε τον χώρο σας. Γνωρίζοντας, άλλωστε, τις διαστάσεις θα αποκτήσετε μια ιδέα σχετικά με το πόσα έπιπλα χωράνε σε αυτόν τον χώρο.

2. Σχήμα

Το σχήμα του δωματίου θα σας βοηθήσει επίσης να σκεφτείτε τι είδους έπιπλα θα αναβαθμίσουν και θα ομορφύνουν τον χώρο σας. Για παράδειγμα, ένα τετράγωνο δωμάτιο σας επιτρέπει να» παίξετε» με έπιπλα που έχουν παραλληλόγραμμο ή κυκλικό σχήμα. Ενώ, ένας μακρόστενος χώρος σας δεσμεύει να χρησιμοποιήσετε έπιπλα σε πιο αυστηρές γραμμές.

3. Ιδιοκτήτες

Όσο περίεργο και να σας φαίνεται, το ποιος θα χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο χώρο αποτελεί βασική ερώτηση πριν να αποφασίσετε τα σωστά έπιπλα. Δηλαδή, αν έχετε παιδιά, τότε ενδεχομένως ψάχνετε για έπιπλα που μπορούν να επενδυθούν με μια πιο ανθεκτική ταπετσαρία. Αν πάλι έχετε κατοικίδια, τότε η ταπετσαρία των επίπλων σας πρέπει να έχει στενή πλέξη μιας και τα νύχια τους καταστρέψουν τα υφάσματα με πιο χαλαρή πλέξη.

4. Χρήση

Σκεφτείτε ποια θα είναι η βασική χρήση του καθιστικού σας. Θέλετε να είναι το σημείο το οποίο υποδεχόσαστε τους καλεσμένους σας, ενώ παράλληλα είναι ένα δωμάτιο στο οποίο θα βλέπετε ταινίες; Ή μήπως θέλετε να είναι ένας χώρος από τον οποίο θα μπορείτε να δουλεύετε; Αν το καθιστικό σας πρόκειται να αποτελεί χώρο αναψυχής και ηρεμίας, τότε τα έπιπλα που θα βάλετε σε αυτό θα πρέπει να είναι άνετα ώστε να μπορείτε να χαλαρώνετε.

Και αφού, λοιπόν, έχετε σκεφτεί όλα τα παραπάνω, πάμε τώρα στην πράξη.

1. Μέγεθος καναπέ

Είναι ένα από τα βασικά διλήμματα όταν επιλέγουμε έπιπλα για το καθιστικό μας: διθέσιος ή τριθέσιος καναπές; Αν, έχετε αρκετό χώρο μπορείτε να προτιμήσετε και τα δύο. Αν από την άλλη δεν έχετε, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε αυτά τα δύο μεγέθη.

Ένας τριθέσιος καναπές σας παρέχει μια έξτρα θέση κι αποτελεί πιο στοχευμένη επιλογή, αν πρόκειται να χρησιμοποιείτε το καθιστικό σας ως χώρο χαλάρωσης. Ωστόσο, αν αυτός που σας αρέσει είναι ογκώδης, τότε είναι καλύτερο να επιλέξετε έναν διθέσιο καναπέ και να τοποθετήσετε μερικές πολυθρόνες για τους καλεσμένους σας.

Αντίστοιχα, αν ο χώρος σας είναι μικρός, ένας γωνιακός καναπές αποτελεί την καλύτερη επιλογή. Καθώς, το σχήμα και ο χώρος που καταλαμβάνει σας αναγκάζουν να τοποθετήσετε τα υπόλοιπα έπιπλα σας με οργανωμένο τρόπο. Με αποτέλεσμα ο χώρος σας να φαίνεται μεγαλύτερος.

Φτιάξε το σαλόνι σου όπως το θες

2. Υπόλοιπα έπιπλα

Η χρήση του δωματίου θα σας βοηθήσει να καταλήξετε και στα υπόλοιπα έπιπλα που πρέπει να τοποθετηθούν στο καθιστικό σας. Αν ο βασικός σας στόχος για το χώρο είναι η χαλάρωση και η άνεση, ενδεχομένως να θέλετε να τοποθετήσετε σε αυτόν μια άνετη πολυθρόνα, ένα υποπόδιο καναπέ ή ακόμα κι ένα ανάκλιντρο.

Ωστόσο, αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το καθιστικό σας σαν χώρο υποδοχής των καλεσμένων σας, είναι καλύτερο να επιλέξετε έπιπλα που θα παρέχουν περισσότερες θέσεις γι’ αυτούς. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας δεύτερος μικρότερος καναπές ή μερικές καρέκλες και πολυθρόνες είναι σίγουρα πιο έξυπνη επιλογή.