Πώς θα κάνετε το πιο νόστιμο και υγιεινό ψήσιμο.

Το ψητό κρέας στα κάρβουνα είναι αναμφίβολα απαράμμιλης γεύσης λιχουδιά και μπορεί σε πολλούς να φαίνεται απλό ωστόσο, έχει και αυτό τα μυστικά του. Για να έχετε νόστιμο αλλά και υγιεινό κρέας, όταν το ψήνετε στα κάρβουνα, υπάρχουν κάποιες οδηγίες που θα πρέπει σίγουρα να λάβετε υπ’ όψιν σας.

Ο εξοπλισμός ΒΒQ που έχετε θα πρέπει να είναι φροντισμένος, καθαρός και η σχάρα του απαλλαγμένη από λίπη και κατάλοιπα από προηγούμενο ψήσιμο. Καθαρίζετε τη σχάρα κάθε φορά αμέσως μετά το ψήσιμο ώστε τυχόν καμμένα υπολλείματα να μην κολλάνε στις νέες τροφές που μαγειρεύετε.

 

Επιλέγουμε τα κατάλληλα εργαλεία, γάντια ψησίματος, μια σχάρα διπλή με χερούλι βοηθάει στο εύκοκο γύρισμα του κρέατος, μακριές τσιμπίδες και σπάτουλες ώστε να αποφύγουμε την κοντινή επαφή με την καυτή εστία, ποδιά κατά προτίμηση ανθεκτική στις υψηλές θερμοκρασίες.

 

 

Το ψήσιμο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αφαιρεί τις καλές ουσίες από το κρέας. Γι’ αυτό το λόγο, το κρέας πρέπει να ψήνεται αργά και σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως κρατάμε τη φωτιά όσο πιο χαμηλά γίνεται. Οι ψησταριές με μεγαλύτερο βάθος στον χώρο για τα κάρβουνα είναι ιδανικές.

 


Για να διατηρήσει το κρέας τα υγρά του είναι καλύτερα να έχει μαριναριστεί για αρκετή ώρα πριν τοποθετηθεί στη φωτιά. Ψήνετε αργά, γυρίζοντας συχνά τα κομμάτια για να ψηθούν όλες οι πλευρές σιγά, σιγά. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε εκτός από το πιο νόστιμο ψήσιμο, και το πιο υγιεινό.

 

 

Όταν είναι έτοιμο, γαρνίρετε με φρέσκα μπαχαρικά και συνδυάζετε με σαλάτα από φρέσκα λαχανικά τα οποία βοηθάνε στην καλύτερη αφομοίωση των θετικών συστατικών από το κρέας.