Έπιπλο από μοριοσανίδα

Έπιπλα από μοριοσανίδα, τι να προσέξετε.

Πολλοί καταναλωτές μας ρωτούν ποιο είναι το καλύτερο ξύλο για έπιπλα ή ποια είναι τα σημεία τα οποία θα πρέπει να προσέξει κάποιος όταν αγοράζει έπιπλα από μοριοσανίδα. Ετοιμάσαμε έναν οδηγό ο οποίος δίνει απαντήσεις στις συχνότερες απορίες.

Τι είναι η μοριοσανίδα;

Η μοριοσανίδα, ή αλλιώς νοβοπάν (novopan), είναι βιομηχανικό υλικό δόμησης, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο ξύλο. Με άλλα λόγια, είναι παράγωγο από πριονίδι και κομμάτια που περισσεύουν κατά την επεξεργασία φυσικού ξύλου. Όμως, αφού αποτελείται από κομμάτια φυσικού ξύλου, γιατί δε θεωρείται φυσικό υλικό; Η μοριοσανίδα δε μπορεί να θεωρηθεί ως φυσικό υλικό, γιατί η συγκόλληση των κομματιών ξύλου γίνεται με τη βοήθεια ενός συνδετικού υλικού ρητίνης. Χάρη σε αυτό και σε υψηλή πίεση, φτιάχνονται σανίδες/ πλάκες διαφόρων διαστάσεων, που ονομάζονται μοριοσανίδες, ή αλλιώς νοβοπάν, όπως συνηθίζουμε να το λέμε. Φυσικά, δεν αρκεί να ξέρεις τι είναι η μοριοσανίδα, αλλά πρέπει να ξέρεις πώς χρησιμοποιείται για να τη χρησιμοποιήσεις στο σπίτι.

Πώς χρησιμοποιείται η μοριοσανίδα για το σπίτι;

Σήμερα, γνωρίζουμε τι είναι η μοριοσανίδα, αλλά γνωρίζουμε και πως μπορούμε να την επενδύσουμε με άλλα υλικά, για να γίνει ανθεκτική. Έτσι, συνηθίζεται να επενδύεται εξωτερικά η μοριοσανίδα με μελαμίνη, ή και ξύλινους καπλαμάδες. Η μελαμίνη και ο καπλαμάς, επίσης δεν αποτελούν εξ’ ολοκλήρου φυσικά υλικά. Έχουν, όμως, την όψη του ξύλου και είναι πιο ανθεκτικά. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο επενδύουμε με αυτά τη μοριοσανίδα. Σαν αποτέλεσμα, έχουμε πανέμορφα έπιπλα για το σπίτι, που μοιάζουν με φυσικό ξύλο.

Ποια τα πλεονεκτήματα της μοριοσανίδας;

Η μοριοσανίδα είναι γνωστή για την ευρεία χρήση της σε έπιπλα. Προσφέρει έναν αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο για κατασκευή επίπλων. Αυτό συμβαίνει, γιατί δε χρησιμοποιεί ολόκληρους κορμούς δέντρων, αλλά ότι έχει απομείνει από την επεξεργασία ξύλου και δέντρων. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να πούμε πως η μοριοσανίδα είναι σχετικά οικολογικό υλικό δόμησης, αφού δε χρησιμοποιεί φυσική ξυλεία.

Για ειδικές εφαρμογές προσφέρουμε πρόσθετες μοριοσανίδες επενδεδυμένες με μελαμίνη (MF PB) με βελτιωμένες ιδιότητες αντοχής στην υγρασία και πυραντοχής.

ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Μοριοσανίδα
1. ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΥΠΕΡΙΩΔΕΣ ΦΩΣ 2. ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ 3. ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

 

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί η τιμή των επίπλων από μοριοσανίδα/ νοβοπάν. Τα έπιπλα από φυσικό ξύλο είναι πολύ πιο ακριβά, από ό, τι είναι η μοριοσανίδα. Έτσι, η μοριοσανίδα είναι φιλική και προς την τσέπη μας!

 

Τι πρέπει να προσέχουμε;

Φυσικά, θα πρέπει να αναφερθούμε και στα μειονεκτήματα της μοριοσανίδας, για να έχεις πιο ολοκληρωμένη άποψη. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το τι είναι η μοριοσανίδα έχει απλή απάντηση. Είναι ανακυκλωμένο ξύλο, το οποίο συνδυάζεται με ρητινούχα συνδετικά υλικά για να φτιάξει σανίδες για έπιπλα. Έτσι, φαίνεται ένα πρώτο μειονέκτημα, το οποίο είναι η ποιότητα των ρητινούχων συνδετικών υλικών. Κάποια τέτοια υλικά, έχουν κατηγορηθεί ότι περιέχουν καρκινογόνες ουσίες.

Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεις αν τα έπιπλα από μοριοσανίδα έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τις έχουν, τότε μόνο ξέρεις πως είναι ασφαλή για το σπίτι σου. Έπειτα, η μοριοσανίδα έχει την ελάχιστη αντοχή στην υγρασία. Η επένδυση της με μελαμίνη, ή καπλαμά, είναι απαραίτητη για να κατασκευαστούν αξιόπιστα έπιπλα.

Τα σημεία υπεροχής της μοριοσανίδας επενδεδυμένης με μελαμίνη που θα βρείτε στο esmarket.gr έχουν τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  1. Η πρώτες ύλες καλύπτουν τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού πρότυπου ΕΝ 14322.
  2. Η μοριοσανίδα κατατάσσεται στην κλάση Ε1, όσον αφορά την εκπομπή φορμαλδεΰδης (πιστοποιημένη από διεθνή ινστιτούτα).
  3. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά οικολογική μοριοσανίδα γνωστή για τις αυστηρές προδιαγραφές και ιδιαίτερες φυσικοχημικές της ιδιότητες, όπως η υψηλή αντοχή στο υπεριώδες φως που παρατείνει το χρόνο ζωής. Επίσης διακρίνεται για την ευκολία συντήρησης και καθαρισμού καθώς είναι ανθεκτική στην υγρασία, σε οξέα, σε αλλαγές θερμοκρασίας, διαβρωτικά και απορρυπαντικά. Τέλος έχει άψογη επιφάνεια, λεπτόκοκκη με υψηλή ικανότητα αντίστασης σε τριβή, γρατζούνισμα και ανθεκτικότητα στους λεκέδες.

Βρες όλες τις νέες αφίξεις μας σε έπιπλα και φτιάξε σήμερα το σπίτι των ονείρων σου!