πλύσιμο αυτοκινήτου

Πλύσιμο Αυτοκινήτου, όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Καθημερινά τα αυτοκίνητα μας υπόκεινται σε δοκιμασίες. Η εξωτερική εικόνα του αυτοκινήτου μας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα την φθορά του χρώματος και την αλλοίωση της καλαίσθητης του εικόνας.

Το μέγεθος της φθοράς εξαρτάται απόλυτα από το πόσο φροντίζουμε το όχημα μας. Μπορεί να είναι ανεπαίσθητη ή να φθάσει σε σημείο που να απαιτείται φανοποιεία για να επισκευαστεί. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το όχημά μας ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την όποια φθορά, καθώς στατιστικά αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση μετά την κατοικία μας. Μην ξεχνάμε ότι τα χρώματα των αυτοκινήτων είναι πλέον υδατοδιάλυτα (για την προστασία του περιβάλλοντος). Συνεπώς περισσότερο ευπαθή.

Πλύσιμο αυτοκινήτου

Το πλύσιμο αυτοκινήτου είναι μια διαδικασία που θέλει χρόνο, προσοχή και μεράκι και θα πρέπει να γίνεται συχνά. Αρκετές φορές το κάνουμε μόνοι μας, όμως τις περισσότερες φορές απευθυνόμαστε σε επαγγελματία για πλύσιμο στο χέρι που είναι και το καλύτερο.

Εξωτερικός καθαρισμός

Ο εξωτερικός καθαρισμός αυτοκινήτου αφορά τις εξωτερικές επιφάνειες, το παρμπρίζ, τα φώτα, τους υαλοκαθαριστήρες και την περιποίηση του χρώματος.

Το καλύτερο είναι να καθαρίζουμε άμεσα το αυτοκίνητό μας όταν παρατηρήσουμε πάνω σε αυτό έντομα, ρετσίνι δένδρων, ακαθαρσίες πουλιών, κλπ, ακόμη και καύσιμα καθώς αν μείνουν καιρό δημιουργούν μεταχρωματισμούς και σημάδια.

 1. Προσπαθούμε να πλένουμε το αυτοκίνητο μας 2 φορές το μήνα. Για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία, το όχημα πρέπει να είναι κρύο και σε σκιερό μέρος.
 2. Χρησιμοποιούμε σαμπουάν αυτοκινήτου με ουδέτερο PH (και όχι απορρυπαντικά πιάτων, ρούχων, χλωρίνη κλπ, που είναι καυστικά).
 3. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σκληρά πανιά ή πετσέτες. Μόνο καθαρά σφουγγάρια αυτοκινήτου, δέρμα, πανιά μικροΐνας ή συνθετικό πανί ‘‘μαλλί προβάτου’’. Αν θέλετε να κάνετε ‘‘επαγγελματικό’’ πλύσιμο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε 4 ειδών πανιά. Ένα για τις μεταλλικές επιφάνειες, ένα για τα τζάμια, ένα για τα ελαστικά σας και ένα για γενική χρήση.
 4. Ξεπλένετε το όχημα με νερό.
 5. Σαπουνίζετε. Οι τροχοί είναι το τελευταίο μέρος του οχήματος που πλένουμε. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ειδικό καθαριστικό για τις ζάντες και τα ελαστικά μας.
 6. Ξεπλένουμε με καθαρό νερό.
 7. Σκουπίζουμε με ειδικά πανιά ανά περιοχή.
 8. Αν επιθυμείτε περνάτε το όχημα σας με κερί αυτοκινήτου μια φορά κάθε 1,5 με 2 μήνες (όχι απαραίτητα μετά από κάθε πλύσιμο).Χρήσιμη Πληροφορία : Αν χρησιμοποιείτε διαφορετικά πανιά για κάθε περιοχή του οχήματος, αγοράστε τα σε διαφορετικά χρώματα ανά είδος για να μην τα μπερδεύετε κατά την χρήση. Επίσης διαβάστε προσεχτικά τις οδηγίες πλυσίματος και στεγνώματος κάθε πανιού για να μην τα καταστρέψετε άθελα σας.

– Καθαρισμός παρμπρίζ

Μετά το πλύσιμο του αυτοκινήτου, καλό είναι να καθαρίζετε επιπλέον το παρμπρίζ με ένα καθαριστικό τζαμιών. Έτσι, θα απομακρύνετε τυχόν κηλίδες και σωματίδια σκόνης, που με αντίθετο φως θα σας ενοχλούν με τις αντανακλάσεις τους.

– Καθαρισμός στα φώτα

Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας διαθέτει σύστημα πλύσης προβολέων, ενδείκνυται το χειμώνα να τους καθαρίζετε με μια απαλή πετσέτα, γιατί το στρώμα της σκόνης που συγκεντρώνεται στην επιφάνειά τους μειώνει την αποτελεσματικότητα του φωτισμού.

– Φροντίδα υαλοκαθαριστήρων

Καθαρίστε τα μάκτρα τους με ένα μαλακό πανί και νερό. Σε περίπτωση έντονης φθοράς αντικαταστήστε τους άμεσα, αγοράζοντας είτε ένα πλήρες σετ είτε αλλάζοντας μόνο τα λαστιχάκια τους, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρήματα.

– Προστασία Χρώματος

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα διαθέσιμα για προστασία από κάθε εξωτερικό κίνδυνο (ρετσίνι, καυσαέριο, γρατζουνιές, κλπ) με πιο διαδεδομένο το κερί προστασίας.

Αν έχετε αποκτήσει ήδη γρατσουνιές, διάφορα σημαδάκια, θαμπά σημεία στο χρώμα κλπ, τότε θα πρέπει να γυαλίσετε το όχημα σας και ενδεχομένως να κάνετε επαναφορά χρώματος. Εύκολες περιπτώσεις μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε και μόνοι σας με διάφορα ειδικά προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά (επανορθωτές χρωμάτων, συστήματα επιδιόρθωσης γρατζουνιών, κλπ). Σε περίπτωση που η ζημιά είναι εκτεταμένη θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία.

Χρήσιμη Πληροφορία : Σημαντική είναι και η επίδραση των καιρικών συνθηκών (υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι, όξινη βροχή) στο αυτοκίνητό μας και καλό είναι να το προστατεύετε από αυτές φυλάσσοντάς το σε μέρη όπου προστατεύεται ή σκεπάζοντάς το με κουκούλα.

Εσωτερικός καθαρισμός

Τα κύρια σημεία για τον καθαρισμό του εσωτερικού του αυτοκινήτου είναι τα ακόλουθα:

 1. Αφαιρέστε τα καλύμματα και τα πλατοκαθίσματα .
 2. Σκουπίστε καλά με ηλεκτρική σκούπα δυνατής ισχύς το εσωτερικό του οχήματος και τα καθίσματα.
 3. Αν υπάρχουν λεκέδες, χρησιμοποιήστε μόνο ειδικά προϊόντα καθαρισμού & συντήρησης αυτοκινήτου για υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες.
 4. Δώστε μεγάλη προσοχή στον καθαρισμό της οροφής με τα κατάλληλα προϊόντα και χωρίς να ασκείτε υπερβολική πίεση (λόγω ευαισθησίας του σημείου).
 5. Καθαρίστε και συντηρήστε τις πλαστικές επιφάνειες με εξειδικευμένα προϊόντα. Η ηλιακή ακτινοβολία και η ζέστη προκαλούν σταδιακά ανεπανόρθωτες φθορές.
 6. Αρωματίστε το όχημα με αρωματικό της προτίμησης σας (σπρέι, τζελ, κλπ).

Επαγγελματικό πλύσιμο

Αν δεν επιθυμείτε να πλύνετε μόνοι σας το αυτοκίνητο σας ή δεν έχετε διαθέσιμο χρόνο, προτείνουμε να απευθυνθείτε σε κάποιον σοβαρό επαγγελματία που πλένει μόνο στο χέρι και χρησιμοποιεί επαγγελματικά ποιοτικά προϊόντα αυτοκινήτου. Μην παρασυρθείτε και αποφασίσετε μόνο με κριτήριο το χαμηλό κόστος. Πιθανότατα θα το μετανιώσετε. Αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε φθορές (εσωτερικά & εξωτερικά) από την χρήση βρόμικων πανιών και ακατάλληλων προϊόντων με ισχυρή χημική σύσταση. Συνεπώς θα πληρώσετε αργότερα επισκευή με πολλαπλάσιο κόστος. Θα συνειδητοποιήσετε ότι κάνατε μεγαλύτερη ζημιά στον προϋπολογισμό σας και την ψυχική σας ηρεμία, παρά οικονομία. Αποφύγετε τα πλυντήρια αυτοκινήτων με βούρτσες. Προκαλούν φθορές. Συνήθως δεν γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση στον επαγγελματικό εξοπλισμό.

Όποια μέθοδο καθαρισμού του οχήματος σας και αν επιλέξετε, προτείνουμε να κάνετε συχνά αποστείρωση του εσωτερικού χώρου με όζον (χωρίς την χρήση χημικών) και μια φορά το χρόνο βιολογικό καθαρισμό. Ιδίως αν καπνίζετε, μεταφέρετε την οικογένεια σας ή έχετε κατοικίδια.